Kula-Salihli Unesco Global Jeoparkı Farkındalık Gezisi

24.10.2023 172

Unesco Kulübü "Miras Farkındalığı" projesi kapsamında gerçekleştirdiği Yanık Ülke Kula’dan kareler...

Kula-Salihli Unesco Global Jeopark gezimizi gerceklestirdik. Once Divlit Volkanik Parki'ni, ardından peribacalarini, son olarak da tarihi Kula Evlerini gezdik. "Volkan denizi olur muymuş?" sorusunun cevabını bulmak isterseniz, "Alüvyolden oluşan peribacasi mi varmış?" diye merak ederseniz, volkan lavlarinin Kula Evlerinin duvarlarında nasil hayat bulduğunu görmek isterseniz Kula-Salihli Jeopark alanini mutlaka ziyaret etmelisiz.

24-10-202324-10-202324-10-202324-10-202324-10-202324-10-202324-10-2023

Kula-Salihli UNESCO Global Jeopark Alanı yalnızca doğal miras değil aynı zamanda bir  kültürel miras alanı. Evlerin bahçelerine mutlaka ekilen nar bolluk ve bereketin simgesiymis. Her evin mimarisinin kapisindan penceresine bir öyküsü ve anlami varmis. Kadınların ilmek ilmek dokudugu Kula halıları 3 ile 6 ay arasında tamamlanirmis.  Tahin ve helvanin hala tas degirmende öğütüldüğü dükkanlar, yorgancılık mirasını yasatan insanlar  kusaktan kusaga aktarilan kadim bilgileri yasatmislar.

Gezi sonrasında okulumuz müdür yardımcısı Emel Sever öğrencilerimize katılım belgelerini takdim etti.

Organizasyonu düzenleyen Unesco Kulübü danışman öğretmeni Ünzüle Avcı Köse'ye teşekkür ederiz.